Maandag 25 februari


Na twee dagen heerlijk cultuurhappen is de ochtend na het weekend gevoelsmatig extra vroeg, de derde en daarmee de laatste week is ingegaan. Een heerlijk gevarieerd ontbijt van geroosterd brood met jam sla ik maar over, om zo nog wat extra te kunnen slapen.

Een klein uurtje met de metro wordt door de meeste van ons gebruikt voor het strikken van de das, het bekijken van Japanners en na het verlaten van de tunnels van Tokyo uiteraard het uitzicht over de buitenwijken.

Een stijlvolle lobby met bruin leren banken brengt ons naar een vergaderzaal, vormgegeven met donkerhouten panelen, voorin prijkt een spreekstoel met een zilveren motto, “Think”.

Naar de Japanse omgangregels verontschuldigt onze kwieke Japans Amerikaanse host zich dat we te allen tijde vergezeld moeten zijn van een medewerker van IBM, dit om de gevoelige maar belangrijke relatie met de andere bedrijven in het gebouw te behouden.

De eerste presentatie bestaat uit een overzicht van IBM, een aantal slides zijn vanwege de inhoud in het Japans. IBM streeft naar het plaatsen van Research Labs op locaties waar het onderzoek “hot” is, om hiermee zich meer globaal te kunnen profileren. Het lab dat van ons bezoek mag genieten bestaat voornamelijk uit Japanse medewerkers.

 “We are not working on defense; we are working on more peaceful missions, by doing so you can still make a lot of money”

IBM ziet in dat hun bestaansrecht zal verschuiven van pure techniek naar services, en is tijdens de presentatie redelijk open over dat de velden van onderzoek niet specifiek van IBM zijn. Het opsplitsen in twee groepen gaat na twee weken met gemak en met een deel van de groep verplaatsen we ons naar een andere vergaderzaal om hier onze eerste demo te aanschouwen.

Text to Speech, is een systeem dat in staat is geannoteerde tekst om te zetten in natuurlijk gesproken taal, welke zelfs met meerdere smaken beschikbaar is. De TomTom aanpak, ga bij de volgende afslag links, slaat in Japan niet aan, kennelijk liggen de eisen hier een stukje hoger.

Invisible Barcodes, is een poging van IBM verborgen metadata te plaatsen in papieren media zoals een krant. Het is een evolutie op de populaire QR-Codes, via het ultraviolette of infrarood spectrum is het mogelijk een twee laag in het papier te brengen om zo beter gebruik te kunnen maken van de aanwezige ruimte.

Tijdens de lunch is er volop de mogelijkheid te spreken met medewerkers van IBM, waarna we met zijn allen weer op de JR-lijn stappen, eenmaal aangekomen op Hadano is het even zoeken naar het Fuij-Xerox busje, die helaas al vertrokken was. Gelukkig schijnt de zon en wordt het nabij gelegen park touwtje gesprongen door een groep schoolkinderen, Michel en ik laten even onze skills zien, door in pak een rondje mee te springen.

In een afgeladen busje rijden we een gepoedersuikerde berg tegemoet, dat moet Fuji wel zijn, best leuk dat Xerox hier wat geld voor heeft uitgetrokken, of is Fuji toch een bedrijf? Hoe zit het nou? Gelukkig omvat de eerste presentatie uit alle, maar dan ook alle, ins en outs van het bedrijf Fuji-Xerox. Een enerverende A0 formaat organigram, waar Daft nog een puntje aan kan zuigen, zorgt voor het verschijnen van de nodige MacBooks, waarschijnlijk om aantekeningen te maken?

De tweede presentatie gaat over Robas, Real Organizational Behaviour Audits Service, een systeem dat positionering van kantoorgebruikers classificeert en dynamisch weergeeft in een flash applicatie. De demonstratie omvat posities van ongeveer 500 gebruikers in een kantoor van een dozijn verdiepingen, je ziet heel mooi in het verloop van de dag, mensen wisselen tussen de verschillende ruimtes.

Met een kop sterke kop koffie, chemisch groene limonade en gifgele limonade thee uit de automaat begeven wij ons naar de demonstratie ruimtes.

Shared Object, is een intern project dat het mogelijk maakt gezamenlijk te kunnen werken aan een stuk hardware. Het concept: Ruimte 1, plaats het te bespreken object onder een camera, monteer hierboven een beamer; Ruimte 2, toon de afbeelding op een groot scherm waar je ook met een digitale marker op kan tekenen; Weerspiegel hetgeen getekend is met de beamer op het object en je kunt zo samenwerken zonder in dezelfde ruimte aanwezig te zijn, mooi en eenvoudig.

In de volgende ruimte zien we een aantal toepassingen van 3D markers: lichaamoriëntaties van verschillende ledematen, een virtuele afstandbediening voor het aan en uitschakelen van apparatuur in een woonkamer en het tekenen met een 3D muis. Waar dient de Wii in de hoek voor? Na wat doorvragen wordt functionaliteit vergeleken en getest.

Op de hoogste verdieping staan koud bier en lekkere hapjes op ons te wachten, iets dat echt een meerwaarde geeft aan dit bedrijfsbezoek. Speciaal omdat informeel het bedrijf helemaal niet zo stoffig is, een aantal mensen opeens best Engels kunnen en dat een van de medewerkers zelfs jarig is.

De tafel wordt vakkundig leeggegeten, waarbij iemand uit het land waar Sinterklaas vandaan komt, de vleesschotel goed weet te waarderen. Na de nodige biertjes trekt het hoofd van de afdeling een goed smakende aardappel destillaat open. Vrolijk brengt de bus ons weer terug naar het openbaar vervoer om zo onze dag af te sluiten.

Comments Closed

  1. No trackbacks yet.

Comments are closed.